24 май е най-българският официален празник, честван още от началото на 19 век. На този ден българите по целия свят отбелязват делото на славянските просветители Кирил и Методий, както и приноса им за българската просвета и култура. Празникът е свързан със създаването на кирилицата в Преславската книжовна школа, която и до днес е основа на българската писменост.

Кирил и Методий са братя от Солун, които през 9 век създават глаголицата – първата славянска азбука. Техните ученици продължават делото им, развивайки кирилицата, която бързо се разпространява и утвърждава като основна писменост сред славянските народи. Този принос е от огромно значение за културното и духовното развитие на българския народ.

На 24 май се честват и всички, които са допринесли за развитието на българското образование, наука и култура. Празникът е символ на стремежа към знание и духовно израстване, както и на почитта към традициите и историята на България.

ДКЦ Черни връх поздравява всички учители, ученици, културни дейци и просветители с този светъл празник. Нека заедно продължим да пазим и обогатяваме българската култура и духовност.

Честит празник на българската просвета и култура!

Categories:

Tags:

No responses yet

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *